Izlet u Split 6. i 8. razreda

Bio je to sasvim običan dan u mojim očima, međutim kada smo stigli u školu razrednica nas je iznenadila jednom predivnom viješću. Rekla nam je da idemo na izlet u Split. Mi smo bili toliko uzbuđeni da nismo mogli sakriti naše osjećaje. Iščekivali smo taj dan i brojali dan po dan do tog izleta. Ujutro rano u srijedu 18.5.2022.smo se ukrcali u autobus zajedno sa 8. A razredom. Osjećala sam zajedništvo svog razreda, nastavnica i razrednice zajedno s nama. Krenuli smo jako uzbuđeni, pjevali i zabavljali se. Čak su učenici ponijeli  i dvije harmonike pa smo  cijeli put  svirali i pjevali.

 Prvo smo bili na stadionu Poljud, on nam se posebno svidio zato što je najljepši hrvatski stadion zvan Poljudska ljepotica. Vodič nas je proveo kroz sve prostorije kluba gdje su medalje i trofeji od osnutka kluba do današnjeg dana. Stvarno je bilo divno i svi smo se slikali i snimali.

Poslije nas je dočekao ručak u studentskoj menzi Kampus, jeli smo jako ukusnu hranu. Poslije ručka smo krenuli dalje.

Stigli smo u centar gdje smo obišli Dioklecijanovu palaču. Sljedeća je bila Riva zvana Pješački raj. Na Rivi je bio predivan pogled na more. Pored nje se može vidjeti jako mnogo restorana i trgovina. Na Rivi smo imali slobodnih sat vremena da sami prošetamo.

Na kraju smo posjetili City centar, sa mnoštvom trgovina. U sredini se nalazi veliki tobogan gdje smo proveli većinu vremena, spuštajući  i zabavljajući se. Svi smo se na kraju skupili i krenuli kući puni utisaka i lijepih uspomena. Bilo nam je dobro i nezaboravno. J

Matea Prusina. 6.a razred

Grad Split 

Split je drugi najveći grad u Hrvatskoj i najznačajnije političko, društveno, kulturno i gospodarsko središte Dalmacije. Grad je središte splitsko-dalmatinske županije,Hrvatske ratne mornarice i nadbiskupije. Dan grada Splita slavi se 7. Svibnja, na dan gradskog patrona sv. Dujma. Split je proslavio 1700 godina svoga postojanja, a kao nadnevak za jubilej uzima se godina početka gradnje Dioklecijanove palače(295.god). Međutim, arheološki nalazi potvrđuju da je na mjestu današnjeg grada postojalo još starije ilirsko i grčko naselje…..

napisala Iva Puljić

Dioklecijanova palača 

Dioklecijanova palača je antička palača cara Dioklecijana u Splitu. Oko 300.godine podigao ju je rimski car Dioklecijan i u njoj je boravio nakon povlačenja s prijestolja (305.god.) do smrti (316.god.).Sagrađena je u uvali poluotoka 5km jugozapada od Salone,glavnog grada provincije dalmacije. Ostatci palače danas su upisani na UNESCOV popis mjesta svjetske baštine u Europi jos 1979.godine.

napisala Antea Sušac

Poljud 

Poljud je predio grada Splita.Ime je dobio po Latinskoj riječi paludes (močvare). Dio gradskog kotara Spinut. Na Poljudu su smješteni Gradski stadion Poljud,na kojem igraju nogometaši Hajduka,te kompleks plivališta. Oko 100m sjeverozapadno od stadiona se nalazi franjevačka crkva sa samostanom Sv.Ante. Na dan 13.lipnja svake godine slavi se velika sveta misa na čast Sv.Anti,s molitvom i zagovorom za zdravlje djece.

napisala Petra Stojić

You may also like...