Ekskurzija 9.razreda

EKSKURZIJA – KRATKI PREGLED

 

 1. DAN PUT U VINKOVCE I SMJEŠTAJ

Naše prvo odredište bio je grad Vinkovci, gdje smo odsjeli u hotelu  Admiral.  Vinkovci su vrlo skroman, ali i lijep grad kojim protječe rijeka Bosut. Vinkovački centar koji je ujedno i jezgra grada, je Trg  bana Josipa Šokčevića  na kojem  je smještena župna crkva sv. Euzebija  i  Poliona, mučenika, koja datira iz 19. st. Crkva  je teško stradala u Domovinskom  ratu, ali je obnovljena 1998. g.

 

 2. DAN POSJET ĐAKOVU, OSIJEKU I  ALJMAŠU

Drugi dan, nakon doručka, zaputili smo se prema Đakovu. Đakovo nas je sve iskreno oduševilo. Đakovačka katedrala sv. Petra, izgrađena u neromaničkom stilu, stolna je crkva Đakovačko-osječke nadbiskupije. Gradnja Đakovačke katedrale započela je u 19. st. pod vodstvom biskupa Josipa Jurja Strossmayera čija se grobnica nalazi u kripti katedrale.

Katedrala je uređena  divnim i bogatim skulpturama  i reljefima  religioznog  sadržaja što nam se posebno svidjelo.

Nakon  Đakova  krenuli smo prema Osijeku. U Osijeku smo za početak prošetali Trgom  Svetog  Trojstva pokraj  kojeg se nalazi  glazbena  škola  Franje Kuhača. Osijek je najveći grad Slavonije te četvrti u Hrvatskoj  po veličini  i  broju stanovnika. Nakon  toga šetali smo uz rijeku Dravu gdje smo imali ručak na brodu. Jedna zanimljivost je da je u praskozorje srednjeg vijeka kralj Ludovik II. odobrio bosanskom biskupu Mihovilu i dvorskom  komorniku Ivanu  Szerecsenyju u Osijeku otvoriti   kovnicu  novca. Nažalost  nema podataka da  je ta kovnica  ikada  zaživjela.

 

 

 

 

Fićo gazi tenka ili Crveni fićo umjetnička je instalacija u Osijeku. Simbol je hrvatske pobjede nad tzv. JNA i srpskim agresorom koji  na raskrižju Vukovarske i Trpimirove ulice, podsjeća na Fiću koji je 1991. g. uništen pod gusjenicama tenka  JNA. Nakon  svega toga obišli smo konkatedralu  sv. Petra i Pavla. je drugostolna crkva Đakovačko-osiječke nadbiskupije, koja je sagrađena u neogotičkom stilu.

 

Za kraj našeg drugog dana posjetili smo crkvu Gospe od Utočišta u Aljmašu. Ta crkva oblikom podsjeća na labuda koji isplovljava iz rijeke Dunav. Svetište je najznačajnije marijansko svetište u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji.

 

 

 

  1. DAN VUKOVAR I  ILOK

Treći  dan  zaputili smo se u  Vukovar. U Vukovaru smo, tijekom prohladnog  jutra, posjetili Vukovarsku  bolnicu. U bolnici smo pogledali kratki  film o Vukovaru iz 1991. g. Vukovarska bolnica pružila nam je itekako stvarnu sliku na događaje u Vukovaru  1991. godine.

 

 

 

U tim prostorijama bolnice vidjeli smo umjetne skulpture medicinskog osoblja i pacijenata koje prikazuju način djelovanja Vukovarske bolnice tijekom rata 1991. g. Potom smo se zaputili u Vojarnu. Branitelj koji nas je predvodio objasnio nam je tijek srpskih napada na grad Vukovar i njihovu taktiku. Ukratko nam je i predočio kartu Vukovara i raspored. Vidjeli smo razno oružje, mine, bombe, tenkove i ratne zrakoplove koji su korišteni u obrani grada.

U Vukovaru smo također obišli crkvu sv. Filipa i Jakova kod koje smo pogledali kratki film o Vukovaru i stradalim područjima. Crkva je duga 58 metara te je treća najdulja crkva u Hrvatskoj. Nakon teškog stradanja u veliko srpskoj agresiji i okupaciji temeljito je uništena,te ponovno obnovljena iako su neke rane ostavljene kao podsjetnik na ratno stradanje.

Nakon obilaska crkve i ručka usputno smo pogledali Vukovarski vodotoranj i dvorac Eltz, te smo poslije svega toga imali nešto slobodnog vremena u  centru grada te kod križa na ušću Vuke u Dunav. Poslije toga obišli smo Memorijalno groblje žrtava iz  Domovinskog  rata  u Vukovaru koje je najveće masovno groblje u Hrvatskoj, ali i u  Europi  nakon drugog  svjetskog  rata.

Nakon posjeta Memorijalnom groblju posjetili smo Ovčaru.
Na Ovčari je počinjen ratni zločin kojeg su počinili pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojbi u noći s 20. na 21. studenoga 1991. g. tijekom srpske okupacije Vukovara.

Nakon posjeta Vukovaru, odlučili smo posjetiti i mali gradić Ilok koji je najistočniji grad Hrvatske, a poznat  je po nadimku mali Dubrovnik. Ondje smo posjetili Iločke zidine i poznati Iločki podrum koji se nalaze u starom gradu,te crkvu sv. Ivana Kapistrana i franjevački samostan. S brijega Iločkog dvorca pruža se pogled na Dunav i susjednu državu Srbiju.

 

 

  1. (ZADNJI) DAN I OBILAZAK ZAGREBA

Zadnje odredište bio je Zagreb, glavni i najveći grad Hrvatske. Povijesno gledajući saznali smo da je grad Zagreb izrastao iz dva naselja na susjednim brežuljcima Gradeca i Kaptola, koji čine jezgru današnjeg grada i njegovo povijesno središte. Položaj grada,koji je na mjestu spajanja Alpske, Dinarske, Jadranske i Panonske regije, omogućio je da Zagreb postane most između srednjoeuropskog i jadranskog područja. U Zagrebu nismo imali mnogo vremena za obilaske ali smo ipak uspjeli obići Trg bana Josipa Jelačića, Zagrebačku katedralu,  Grič, Trg sv. Marka, te Tehnički muzej Nikola Tesla.