RODITELJSKI KUTAK

KUTAK ZA RODITELJE
UPIS U ŠKOLU
Piše: Iva Lovrić , pedagog
Dragi roditelji.
Početak školovanja je jedno od najznačajnijih razdoblja u životu djeteta. Polaskom u školu pred dijete se iz dana u dan postavljaju sve veći zadaci. Ono upoznaje nove osobe – vršnjake i odrasle, širi svoja znanja o svijetu oko sebe.
U školi dijete razvija i provjerava svoje sposobnosti. Zajednička obveza škole i roditelja je omogućiti mu svestran razvitak, stvaranje pozitivne slike o sebi, izgradnja povjerenja u sebe i svoje mogućnosti, kao i povjerenje u ljude.

Do početka školske godine ostalo je još nekoliko mjeseci. Nemojte ih ispuniti učenjem čitanja i pisanja – to prepustite nama.

Provjerite jeste li osigurali neke preduvjete koji će djetetu olakšati snalaženje u školi:
– Razgovarajte s djetetom što više, odgovarajte na njegova pitanja i podržavajte njegovu znatiželju za novim spoznajama.
– Privikavajte dijete na pravilan ritam dana. ( ustajanje i spavanje u približno isto vrijeme)

– Upućujte dijete na redovno održavanje osobne higijene, samostalno odijevanje i obuvanje.

– Upućujte dijete na pravilno držanje tijela prilikom sjedenja i pri nošenju školske torbe.

– Potičite dijete na igru i druženje s drugom djecom.

– Potičite dijete na igre spretnosti, snalažljivosti i orijentacije.( razvijajte pojmove lijevo- desno, gore- dolje, unutar – izvan).

-Tijekom ljeta češće prošećite s djetetom putem do škole i ukazujte na sigurno ponašanje u prometu.

– Zajedno s djetetom uredite njegov radni kutak, navikavajte ga da se sam brine o njegovoj urednosti jer ćemo to tražiti i u učionici.

-Prvi dan nastave osigurajte dovoljno slobodnog vremena kako biste bili uz svoje dijete, pomogli mu u snalaženju u novoj sredini i zajedno s njim podijelili veselje i ponos zbog polaska u školu.

SURDANJOM RODITELJSKOG DOMA I ŠKOLE POSTIĆI ĆEMO DOBRE REZULTATE U ODGOJU I OBRAZOVANJU VAŠEG DJETETA, OSTVARITI CILJ- IMATI SRETNO DIJETE I DOBROG UČENIKA KOJI ĆE BITI NAŠ ZAJEDNIČKI PONOS.
_______________________________________________________________________

Prezentaciju preuzmite klikom na ZNAČAJ IZBORA ZANIMANJA
______________________________________________________________________

KAKO OBITELJSKI ODGOJ POVEĆAVA ILI SMANJUJE RIZIK OD OVISNOSTI


Za uspješan odgoj, koji se mora prilagođavati osobitostima i dobi djeteta najvažnija je ljubav i njena “kvaliteta“, ali voljeti svoju djecu i željeti im dobro u životu nije dovoljno.
Temelj i kvaliteta vezanosti između roditelja i djece stvara se u prvih nekoliko godina života. To je vrijeme koje ostavlja najdublje tragove glede utjecaja na buduću osobnost vašeg djeteta. Pogreške koje se učine u toj fazi vrlo se teško ispravljaju.
Dijete odmalena treba učiti da osjeća važnost i zadovoljstvo u održavanju reda, izvršavanju obveza i preuzimanju odgovornosti.Za sve što želite da učini potičite ga prvenstveno pohvalom, a ne strahom od kazne. Pomozite mu u osposobljavanju što više životnih vještina i uloga (rekreativni sport, hobiji, prijateljstvo).
Učite ga donositi odluke i preuzimati odgovornost za ono što je na koncu uz vaše posredovanje, odlučilo. Tako si stvara utisak da utječe na svoj život i da ne radi samo stvari koje ste mu vi odredili.
Ono nešto stalno od vas traži i vi sve što je potrebno činite, Tražite i vi od njega i naučite ga da će uvijek, kad učini ono što ste ga zamolili osjetiti pohvalu. Ne dopustite si poziciju u kojoj dijete samo zahtjeva i izražava svoje želje, koje vi bezuvjetno ispunjavate, jer ga time učite da se može dobivati i uzimati bez davanja i truda. Takvim pristupom sebe činite roditeljem koji ne uči dijete poštivanju autoriteta. Roditelji kojima djeca lako manipuliraju se ne cijene i djeca ne poštuju njihove savjete.
Roditelj mora postavljati i održavati granicu do koje dijete može ići u svom ponašanju; prkosu, neposluhu i ono to od roditelja očekuje, premda istovremeno pokušava prijeći tu granicu. Time se dijete uči poštivati roditeljski autoritet, a kasnije i svaki drugi.

Ako dijete grubo i unatoč vašim upozorenjima prijeđe dogovorenu granicu, dolazi u obzir i kazna. U protivnom može početi gubiti autoritet, što za daljnji odgoj nije dobro.
Budite oprezni kada kažnjavate svoje dijete. Način kažnjavanja mora biti pažljivo odabran i prilagođen težini prijestupa te prethodno na neki način dogovoren s djetetom. Ako u tom dogovoru s djetetom osjetite da je shvatilo stvar i ako vas ono moli da mu oprostite učinite to. To što ste mu oprostili, učite ga da i ono oprašta drugima. Fizičko kažnjavanje je znak gubitka kontrole roditelja, kažnjavanje se ne smije doživjeti kao nasilje. Roditelji svoj odnos moraju prilagođavati dobi djeteta, granice u kojima ono odlučuje o sebi moraju se s vremenom povećavati. U bitnim životnim pitanjima roditelji bi se trebali usaglašavati. Njihovo međusobno slaganje daje djeci osjećaj sigurnosti. Ne opterećujte djecu stalnim razgovorima 0 životnim problemima, neispunjenim očekivanjima. Pokušajte biti optimistični ističući pozitivne stvari i strane života.
Roditelji nemojte zaboraviti da djeca nisu vaša kopija. Ona su individue pune posebnosti, s crtama naravi koja je određena kombinacijom gena kojima ste ih vi obdarili. Na tom temelju je moguće graditi i odgajanjem utjecati na oblikovanje njihove osobnosti, ali nije moguće izmijeniti osnove njihove građe,o kojoj znatno ovisi njihovo reagiranje na sve što se oko njih događa i što u njih usađujemo. Zato im se u pristupu moramo prilagođavati i prihvaćati njihovu prirodnu različitost. Lako je s djecom koja su poslušna. Takva su djeca prava blagodat. Ali ako vam dijete pokazuje prirodnu sklonost samovolji, prkosu i neposluhu nije jednostavno. Nisu takva djeca kriva što spontano pokazuju malo nezgodnu prirodnu ćud i što reagiraju na način koji nam se ne dopada. Ne pokušavajte ih silom mijenjati . Prilagodite odgojni pristup njihovoj naravi. Izbjegavajte im direktno naređivati s pozicije roditeljskog autoriteta. Umjesto naredbom, možete ih motivirati što ćete ih ljubazno zamoliti da vam u nečem pomognu. Ostavljate im u dnevnom životu mogućnost da izaberu između nekoliko stvari koje ste im ponudili. Budite pri tom strpljivi i taktični. Ako budu uporni u svom prkosu, ne ljutite se. Budite strpljivi i kada vas nešto traže i mole, obnovite dogovor o stvari u kojoj niste prethodno uspjeli. Razgovarajte s njima spontano i u situacijama u kojima osjećate da su spremni i da žele raspraviti sporna pitanja i“ dogovoriti se“.
Roditelji, u odgoju djece bitno je stalno davanje. Ako djeci dajete ono što im treba, ona će vam uzvratiti i vaš trud neće biti uzaludan.

A što je to, što uz temeljne materijalne potrebe ona traže od nas?
Ljubav, strpljenje, razumijevanje, mir, opraštanje, nježnost, pravednost, čestitost, požrtvovnost.
Djeci se ne može glumiti, ona osjećaju ono što uistinu primaju.

Pripremila: Iva Lovrić, pedagog