Osnovna škola Čerin sudjelovala u projektu „Reci NE ovisnosti!”

Dana 25. svibnja 2021. je u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače otvorena izložba „Naša djeca stvaraju“. Riječ je o izložbi koja je dio projekta „Reci Ne ovisnosti!“ koji je realiziran pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti. Nositelj projekta je Udrugom roditelja Naša djeca, a u projektu su sudjelovali učenici iz osamnaest osnovnih škola s područja Hercegovačko-neretvanske županije.
Dakle, u projektu su sudjelovali učenici iz osamnaest škola, a uz broćanske: OŠ fra Didaka Butnića, OŠ Čerin i OŠ Bijkakovići, u projektu su sudjelovale: OŠ Cim – Mostar, OŠ Ilije Jakovljevića – Mostar, OŠ Ivana Gundulića – Mostar, OŠ Petra Bakule – Mostar, OŠ Lipanjske Zore – Višići, OŠ Bartola Kašića – Mostar, OŠ Antuna Branka Šimića – Mostar, Treća Osnovna škola – Mostar, OŠ Kardinala Stepinca – Neum, Treća Osnovna škola – Mostar, OŠ Crnići, OŠ Stolac, OŠ Marina Držića – Mostar, OŠ Ilići – Mostar i OŠ za djecu s posebnim potrebama Mostar.
Okupljenima na otvaranju izložbe obratio se jedan od idejnih tvoraca cijele priče vezane za projekt „Reci Ne ovisnosti!“ prof. Pero Petrušić, ravnatelj Osnovne škole Čerin i književnik.

– Cilj nam je bio prije svega odvojiti našu djecu od mobitela, računala, igrica te im pokazati kroz razne radionice da smo svi stvoreni da učimo i stvaramo. Stvaramo naša mala djela koja su nastala kroz ove radionice koje je vodio akademski slikar Ernesto Markota. Nažalost, pogođeni pandemijom COVID -19. naša priča je stala u ožujku 2020. godine. Osim likovnih radova trebale su škole dovršiti i svoje pjesme napisane upravo na ovu temu „Reci NE ovisnosti“. Na kraju se trebalo pristupit odabiru najbolje pjesme, nagrađivanju škole i snimanju pjesme u studiju i tv spota za tu pjesmu gdje su sve škole, sudionici ovog projekta trebale postali poruku svim svojim vršnjacima u borbi protiv moderne ovisnosti koja sve nas, a posebno mlade zavlači u jedan novi nepoznati svijet. Dolaskom pandemije svi smo se uvjerili u opasnosti koje nam je donijelo nazovimo ga moderno ropstvo. Nove školske godine 2020./21. nastavilo je se sa likovnim radionicama koje su rezultat upravo ova izložba koja predstavlja grbove svojih škola u tehnici keramička glina u kiparskoj izvedbi plitkog reljefa koji se peče na visokim temperaturama te u finalnoj realizaciji patinira u boje plemenitih metala, i slike koje predstavljaju prirodne znamenitosti, tradiciju i kulturnu baštinu Hercegovačko-neretvanske županije u tehnici akril na platnu – kazao je Petrušić.
Na izložbi je predstavljeno 14 grbova u tehnici keramička glina (terakota) u kiparskoj izvedbi plitkog reljefa koji se u finalnoj realizaciji patinira u boje plemenitih metala, te 12 slika koje predstavljaju prirodne, kulturne i tradicijske znamenitosti HNŽ. Našu školu je predstavljao grb Jelen Prusine učenice 9 razreda.
Otvaranje izložbe, koja se može razgledati do 28. svibnja, glazbeno su obogatili mladi talenti Nora Čović i Antonio Šarić, iz klase profesorice Ane Pranjković.

You may also like...