U našoj školi održana tribina:“Kako prepoznati, spriječiti i liječiti ovisnost o drogama u djece? 

U ponedjeljak, 30. listopada 2017. godine, za roditelje učenika devetog i osmog razreda održana je tribina pod nazivom: „Kako prepoznati, spriječiti i liječiti ovisnost o drogama u djece?“.
Predavanje su održale socijalna radnica Milena Latinčić i Branka Bevanda iz Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti iz Mostara.
Nažalost, moramo se pohvaliti da se na ovu tribinu unatoč svim obavijestima i oglasima odazvao vrlo mali broj roditelja. Sami si postavljamo pitanja zašto je to tako? Na predavanjima su mogli pronaći mnoge odgovore na pitanja koja su vezana za početak ovisnosti kod djece, bilo o cigaretama, alkoholu, modernim igricama, internetu, raznim vrstama droga. Očito je da su roditelji vrlo dobro upoznati s navedenim problemima, stoga su im ova predavanja suvišna. Bogu hvala da je tako!

Mi nećemo stati samo na ovoj tribini. Cilj nam je prije svega prevencija u ranoj mladenačkoj dobi; Spriječiti bilo kakav oblik ovisnost, bilo da se radi o lakim drogama cigaretama i alkoholu koju su svugdje dostupni ili o teškim drogama.
Nakon ove tribine, na koju se odazvao vrlo mali broj roditelja, postavljamo si pitanje koju smo poruku djeci poslali: da je normalno kladiti se u kladionicama, igrati po cijeli dan igrice na internetu, pušiti cigarete i marihuanu i odavati se drugim pošastima koje vrebaju naše mlade? Hvala svim roditeljima koji su došli i izdvojili svoje vrijeme za ovo predavanje. A za one koji nisu, kasnije kad bude potrebno ili kad se nađu u takvoj ili sličnoj situaciji, neka dobro razmisle kome, kako i gdje se obratiti za pomoć. Zar svi roditelji misle – moje dijete nije takvo i ono neće konzumirati, probati, kušati razne droge koje mu se nude na svakom kutu.
U borbi protiv ovisnosti nismo sami.
Kada i kako potražiti pomoć? Potrebno je prije svega poznavati znakove kako se dijete ponaša kad krene u ovisnost. 

Odgovori na sva ova pitanja mogli su se čuti na ovom predavanju koje je bilo od velike koristi prije svega za roditelje djece koja pohađaju gore navedene razrede.

 

You may also like...