Naši učenici završnog razreda posjetili Vukovar

U sklopu znanstveno-obrazovnih djelatnosti u Republici Hrvatskoj godinama se provodi projekt „Posjet učenika završnih razreda Vukovaru“. Ove školske godine, škole u BiH koje rade po hrvatskom planu i programu dobile su poziv da sudjeluju u ovom hvale vrijednom projektu. Zadovoljstvo nam je da je naša škola u prvoj skupini učenika sudjelovala u ovom projektu (12.-14. ožujka 2023.). Zajedno s nama bile su i OŠ Bijakovići, OŠ fra Didaka Buntića Čitluk, OŠ Crnići, OŠ Stolac i OŠ Lipanjske zore Višići.

Učenici su, u pratnji razrednice Silvane Smoljan i nastavnice Andrijane Ivanković, u sklopu terenske nastave obišli kulturne i povijesne znamenitosti. Dobili su informacije o Domovinskom ratu s posebnim osvrtom na Bitku za Vukovar, sudjelovali su u Školi mira koristeći se edukativnim sredstvima i posjetili mjesta posebnog pijateta.

Bogat i dobro isplaniran program u dva dana boravka podrazumijevao je jak tempo, međutim omogućio učenicima ono najvažnije – učenje o prošlosti na autentičnim mjestima od sudionika događaja.

Prvi dan posjetili smo Crkvu sv. Filipa i Jakova gdje smo pogledali kratki film, u dvorani sv. Bona, o stradanjima toga kraja, a potom nam je svećenik ispričao dio kulturne i vjerske povijesti kršćana u gradu. Slijedio je posjet Muzeju vučedolske kulture, koji je jedinstven u svijetu jer je posvećen jednoj prapovijesnoj kulturi. Bili smo i u gradskom muzeju u prekrasno obnovljenom dvorcu Eltz koji je bio bombardiran i razoren u prvim  napadima iz zraka, a danas je jedan od simbola grada na Dunavu.

U skučenim podrumskim prostorijama Vukovarske bolnice 1991.  gotovo je bilo moguće osjetiti svu težinu života nekoliko stotina ranjenika i bolničkog osoblja. Slijedeći put stradanja vukovarskih branitelja i civila prošli smo Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Kukuruzni put, Spomen dom Ovčaru, Masovnu grobnicu na Ovčari, te vukovarsko Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata.

Prošli smo sa vodičem pored logora Velepromet i ruševina Borovo Commercea. Učenici su u tišini, s punim poštovanjem saznali tragične posljedice pada Vukovara, pozorno slušajući i prateći izlaganja vodiča, a posebno hrvatskih branitelja koji su preživjeli te strahote.

Pored ovolikog sadržaja, učenici su imali vremena i za zabavu, druženje… Drugu večer su imali zabavu u disku na brodu na Dunavu.

Treći dan smo obišli izložbeni prostor Memorijalnog centra Domovinskog rata. Osobito je zanimljivo bilo popeti se na vojna i oklopna vozila, ući u zrakoplov kao i razgledati fotografije branitelja te poslušati za život važno  predavanje o minama.

Slijedilo je predavanje Škola mira, što je završna faza i cilj dvodnevnog posjeta učenika u Vukovaru. Učenici su nakon učenja o Domovinskom ratu i događajima na prostoru Vukovara  završili posjet u pozitivnom ozračju svjesni da je mir ono čemu trebaju težiti, i kao pojedinci i kao narod. Nakon izlaganja svaka je škola odabrala dva predstavnika – učenika koji će sudjelovati u Kvizu znanja. Našu školu su predstavljali učenici Filip Stojić i Ivan Šimović, pokazavši da su budno pratili izlaganja svih predavača te osvojili izvrsno drugo mjesto. Završili smo pjesmom, ispunjeni nekim unutarnjim mirom. Odzvanjaju riječi i poruke koje su upućene učenicima kao: „Mi smo pogriješili, naše se ne može ispraviti, ali vi ste tu da se ne ponovi… MIR … Što je za vas mir?“.

Učenici su slobodno vrijeme  pred povratak kući iskoristili za odlazak na Vodotoranj s kojeg se pruža predivan pogled na Vukovar i Dunav.

Poučna i sadržajna terenska nastava završila je povratkom u Hercegovinu u kasnim večernjim satima.

You may also like...