Tjedan zdrave prehrane u našoj školi


Učenici razredne nastave OŠ Čerin zajedno sa svojim učiteljicama provode zanimljiv projekt pod nazivom : „Tjedan zdrave prehrane“. Na projekt promocije zdrave prehrane u Osnovnoj školi osvrnuo se ravnatelj OŠ Čerin Pero Petrušić.

– Prošle školske godine naš školski pedagog, zahvaljujući školskom razvojnom planu i samovrednovanju škole, proveo je ispitivanja djece anketnim upitnicima o konzumaciji zdravih namirnica prilikom školskih odmora i doma. Rezultat anketnih upitnika bio je poražavajući. Naime, mnogo djece koristi dosta nezdravih namirnica prilikom školskih odmora i kod kuće, zaboravljajući na zdravu prehranu i svoje zdravlje. Važno nam je prije svega preventivno upoznati djecu o konzumaciji zdravih namirnica za njihov daljnji razvoj i zdravlje. Stoga smo se u ovom mjesecu odlučili za provođenje projekta; gdje će svaki razred uzeti sebi tjedana dana konzumacije samo zdravih namirnica, od mlijeka, voća i raznih žitarica, izbacujući slatkiše i druge nezdrave namirnice. Nadam se da će ovaj projekt polučiti dobar rezultat te da će djeca nastaviti na školskim odmorima s konzumacijom zdravih namirnica – poručio je Pero Petrušić, ravnatelj OŠ Čerin.

U provođenju projekta školi je pomogla tvrtka Unionfoods d.o.o. Čitluk koja je pronašla predavače i omogućila djeci konzumaciju zdravih namirnica.

– Drago mi je bilo da sam bila dio ovako vrijednog projekta, danas sam imala priliku pričati djeci o važnosti konzumacije mlijeka i mliječnih proizvoda i općenito zdravih namirnica u prehrani. Ono što smo primijetili na odmorima su nezdrave užine i htjela sam im objasniti da je kroz cijeli dan važno unosit u svoje tijelo mlijeko, koje je prirodna hrana bogata kalcijem, bjelančevinama, vitaminima i mineralima, te je kao takvo prijeko potrebno za rast i pravilno funkcioniranje ljudskog organizma. Jedno istraživanje pokazalo je da čokoladno mlijeko ima više kalcija od “običnog” mlijeka. Nadam se da će ovakvih projekata biti više tako da ovo bude inicijalni projekt za cijelo osnovno obrazovanje u državi – poručila je predavačica mag. ing. techn. aliment Nikolina Barbarić.

You may also like...